Delfin, filippin, sublim

Er Filippinerne en destination for børnefamilier?

IMG_6389 kopiSå sidder vi i flyet fra Manila til Bangkok og jeg har mine to skønne tøser liggende på hver sit lår, imens jeg skriver. Jeg er ikke verdens bedste til de her flyveture, specielt ikke når det er mørkt og det lyner udenfor, men så er det rart med noget andet at tænke på. Et tilbageblik på Filippinerne og den måned vi har tilbragt her: Hold da op for en måned, hvor vi har oplevet helt vildt mange ting. Delfiner i hundredevis, svømmet rundt med hvalhajer – verdens største fisk, endda mange af dem, set ét af verdens syv naturskabte vidundere (Chocolate Hills), verdens mindste primat (det abelignende dyr), smukke drypstenshuler og snorkling i særklasse.

DSCF4851

Og hvad synes vi så egentlig om landet med de mange øer? Faktisk 7003 af slagsen! Det i sig selv gjorde det svært at vælge, hvor vi skulle starte. Vi har bevæget os rundt i Cebu-området og besluttede os for at blive dér. Udover Cebu besøgte vi fire andre øer undervejs. Jeg må sige, at vi desværre ikke er blevet blæst bagover. Det skyldes hovedsageligt tre ting: Maden, rejsetiden/-komforten og befolkningen.

IMG_6358 kopi

Maden

Vi kom til at snakke om undervejs på turen her, at vi egentlig aldrig har mødt det filippinske køkken derhjemme eller i andre lande, vi har rejst. Det er der efter min mening også en grund til. Maden er brun og udkogt. Når der endelig er grøntsager i en ret, er de så bløde at al smag er kogt ud og så smager retterne meget af det samme. Mad betyder umådeligt meget for mig. Jeg elsker simpelthen bare alt muligt mad. Ingen i vores familie er kræsne og børnene kaster sig ud i frølår, melorme, græshopper og søpindsvin, men her blev vi ligesom bare ikke præsenteret for noget, de kunne forstå at betegne som filippinsk mad. Efter 14 dage på farten sagde Vilma: ”Hvornår skal vi egentlig smage filippinsk mad?” Vi prøvede at beskrive, hvad landets mad bestod af, uden selv helt at være overbevist, for vi kunne heller ikke helt gennemskue det. I mange af de gadekøkkener vi fandt, var der typisk 4-5 forskellige gryderetter med kød og noget brunligt sovs. En dag fik jeg bestilt kylling fra en gryderet, hvilket efterfølgende viste sig at være halsen fra dyret. Men jeg fik jo, hvad jeg bad om – kylling! Der serveres som i resten af Asien oftest ris til maden. Vi fandt aldrig madmelodien på Filippinerne. Det var for brunt, for friturestegt og der var for meget hvede. Det her er vores uforbeholdne mening og der er garanteret andre, der har en anden og bedre oplevelse end os. Vi fandt ikke de friske grøntsager og de lækre fiskeretter, men måske besøgte vi heller ikke stederne, på grund af vores budget. I de turistede områder er der masser af frugtboder, hvor man kan få shakes og udskåret frugt og i nogle områder lykkedes det os også at finde grøntsager til salg. Men desværre ikke den store kulinariske oplevelse. IMG_6134 kopi

Rejsetiden/-komforten

Vi har efterhånden hevet vores børn ret meget rundt i den asiatiske manege og er der noget de er blevet gode til, så er det at vente og at finde på lege, når de ved, at tiden bare skal gå. Hvis man har tre børn med til Filippinerne, skal man læse sin lektie og lave en plan hjemmefra. Det havde vi ikke gjort og det gjorde på en eller anden måde alle landets muligheder uendeligt uoverskuelige. Det var som at stå foran en slikhylde med alt det danske slik, vi ikke har fået i 10 måneder og så pludselig kun måtte vælge to ting… Uendeligt uoverskueligt. Det er enormt billigt at flyve indenrigs, så det er en mulighed. Dog var vores budget ikke til det, så vi rejste med båd og busser. Og her skal man altså have lidt is i maven. Det kan være nogle ret slingrende og gyngende ture, man udsætter sig selv og sine børn for, både i bussen og på havet. Samtidig skal man bevæge sig langt for at komme til et nyt sted, hvis man ikke vælger flyløsningen og det har trukket tænder ud. Det skal siges, at det offentlige fungerer godt og hvis man får de rigtige chauffører i busserne, så kan man virkelig nyde de billedskønne udsigter, som findes her. Altså som i noget af det smukkeste jeg nogensinde har set. Det er enormt billigt at rejse med bus, men de private både er ret dyre.

IMG_5673 kopi

Befolkningen

Filippinerne er virkelig søde og imødekommende og vi har snakket med nogle mennesker, som har gjort os klogere på landet, på fattigdommen og på den kommende præsident. Jeg mødte en skolelærer, som fortalte mig om strukturen og undervisningsformen herude og det var vildt spændende. Igen finder man ud af, hvor privilegerede vi er i Danmark. Med 60 (kontra Danmarks 28) elever i hver klasse må det bare være lidt mere uoverskueligt at stå op og morgenen og tænke: ”Hvor er det fedt at føle at jeg slår til som lærer og ALLE mine elever får noget ud af min undervisning.” Stakkels kvinde. Selvom det har været fedt at komme ind under huden på en ny kultur, så har det på en eller anden måde også været meget anstrengende. Vi har bevæget os i nogle områder, hvor turister ikke er dagligdag og efter 30 dage med tre skandinaviske børn er vi simpelthen så færdige med folk, der glor, tager billeder og hvis verden går i stå, når vi kommer gående. Vi fandt ikke rigtigt nogen positiv tilgang til det undervejs, selvom vi virkelig prøvede. En strand ved Moal Boal måtte vi til sidst forlade, da vi havde følelsen af, at alt gik i stå, når vi kom gående – selv MED tøj på! Selv de skrålende karaokesangere, som stod langs stranden fik teksten galt i halsen. Det har simpelthen fyldt for meget, fordi deres måde at stirre på er en anden, end vi hidtil har oplevet på vores rejse. Vi prøvede at smile hele vejen igennem, men børnene spurgte os ofte om, hvorfor filippinerne kigger SÅ meget hele tiden. Selv de kunne mærke forskellen.

IMG_6247 kopi

Har vi så fortrudt Filippinerne? Niksen biksen! Der er også mange fede ting ved det her land. Det er nemt at rejse rundt og søge hjælp, da de er enormt gode til engelsk. Landet er stadigvæk uspoleret og ikke så udviklet til turisme som de andre lande, vi har bevæget os rundt i. Det har vi været vilde med. Det har givet os en unik mulighed for at være first-movers til steder, som uden tvivl kommer på rejseguidernes Must See, når man rejser hertil om få år. Vi har simpelthen fået de vildeste oplevelser med. Børnene har virkelig lært og oplevet en masse, som der ikke er mange på deres alder, der kan skrive på CV’et. Både delfinturen og snorkling med hvalhajer står soleklart for dem. Samtidig har vi også fået nogle dybe samtaler om fattigdom, hvad det vil sige og hvorfor der er så mange børn på gaderne uden en mor og far. Dog vil jeg sige, at Filippinerne er et land, som giver meget mere mening, hvis man ingen børn har eller hvis man rejser med større børn. Der er uanede mængder af naturoplevelser på Filippinerne og jeg tror, at havde Sune og jeg været afsted alene, havde en måned langt fra været nok.

IMG_5942 kopi

 

 

 

 

 

 

 

Nu er vi fyldt op og for første gang glæder vi os til at sige hej til Bangkok igen. Vi slutter simpelthen, hvor vi startede. På Rembrandt Hotel. I Bangkok skal der shoppes, evalueres og mon ikke også der skal fældes en masse tårer, for de sidste ti måneder har da bare været for vilde. I dag i Manila lufthavn kom en ung fyr (gud, hvor lyder jeg pludselig gammel) over til mig. Han spurgte, hvor jeg kom fra. Han og kæresten havde set os komme gående med ungerne tidligere og havde lagt mærke til os. Han ville bare sige, at det så ud til at vi var en glad og meget lykkelig familie. Pludselig stod jeg med gåsehud over hele kroppen og følte mig som den sejeste mor nogensinde, da jeg fortalte, hvor længe vi faktisk havde rejst med dem. Og så fik jeg den igen: Følelsen af at være verdens lykkeligste menneske. Dejligt at andre, som slet ikke kender mig også kan se, hvad denne rejse har gjort. Et endnu mere lykkeligt menneske.

IMG_6032 kopiSelvom denne rejse snart er slut, så starter en ny så snart, vi sætter vores ben i Kastrup. For hvad skal vi så? Brainstormen er i fuldt gang, men hvordan og hvor vores nye liv skal begynde aner vi ikke. Og det føles stadigvæk som det helt rigtige, at der er så mange ubekendte. Én ting ved jeg dog nu:

 

 

 

Så længe vi har hinanden, kan vi bo i hvad som helst og hvor som helstIMG_5981 kopiNana

 

 

 

 

 

 

 

 

   

7 kommentarer

 • Christina Jensen Bygebjerg

  Hejsa!
  Efter en måned i Vietnam er vi nu klar til nye oplevelser i Filippinerne (også en måned).
  Vi har læst og hørt om meget forskellige rejseoplevelser netop i Filippinerne og er spændte på, hvad der venter. Det har været spændende også at læse jeres indlæg.
  Vi planlægger at starter i Bohol-området. Kan I anbefale bosteder på Bohol og Panglao…?
  Mvh. Christina og co.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nana

   Hej Christina. Jeg kan faktisk ikke huske, hvad det hed der hvor vi boede, andet end det var i hovedbyen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Tak for mange gode indlæg og tanker, det har været så spændende at følge jeres færd det seneste år. Har suget inspiration til mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I har sørme været på en dejlig rejse. Ang. Filippinsk mad, kan jeg kun give dig ret. En af de ting man søger i Øst-asien er jo den fantastiske mad. Men den er der bare ikke i Filippinerne. Men ja, så har I oplevet en masse andre spændende ting.
  Hilsen Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kenny

  Hej alle 5
  Har fulgt med på jeres spændende rejse og hvor har det været en fornøjelse. Sikken en inspiration, det kan lade sig gøre, hvis man tør og er ligeså modige som jer.
  Tak for rejsen
  Kenny

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Nana

  Sikke en fantastisk rejse i har været på. J
  eg bliver næsten helt rørstrømsk over at læse dine sidste ord. Men som du selv skriver, så lyser lykken ud af jer og nye eventyr venter.

  Bettina 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Delfin, filippin, sublim